1. Ο αθλητής θα πρέπει να είναι παρόν στο γήπεδο 15 λεπτά πριν την έναρξη της προγραμματισμένης προπόνησής του.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να παρευρεθεί εκεί (λόγω ασθένειας ή άλλων θεμάτων) ή να αργήσει, ο κηδεμόνας είναι υπεύθυνος να ενημερώσει σε κάθε περίπτωση τον υπεύθυνο του τμήματος (έφορο) έγκαιρα.

2. Η παρουσία του συνοδού κατά τη διάρκεια της προπόνησης - αγώνα είναι υποχρεωτική.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης - αγώνα ο κηδεμόνας αφήνει τον προπονητή να εκτελέσει απερίσπαστα το έργο του.

3. Ο αθλητής στη διάρκεια της προπόνησης - αγώνα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα  εφόδια.

Θα πρέπει να φορά αθλητικά παπούτσια (μποτάκια), το προπονητικό σετ (εμφάνιση της ομάδας, φόρμα).

Θα πρέπει να έχει μαζί του πάντα μια τσάντα που να περιέχει: ένα (1) μπουκάλι νερό απαραιτήτως, μια (1) πετσέτα και ένα (1) καθαρό μπλουζάκι. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα ένα (1) σκουφάκι και ένα (1) φούτερ.

4. Ο αθλητής δε θα πρέπει πριν τη διάρκεια της προπόνησης - αγώνα να έχει καταναλώσει κάποια βαριά φαγητά.

Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πρωινές προπονήσεις, οι αθλητές πριν την προπόνηση - αγώνα να μην πίνουν υγρά (γάλα, χυμούς), να μην τρώνε βαριά (κρουασάν, πατατάκια κλπ.).

Σ' αυτή την περίπτωση συνιστάται μια μπάρα δημητριακών, μια φέτα με μέλι. 

5. Ο αθλητής θα πρέπει να έχει τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του κηδεμόνα του.

Μετά από κάθε προπόνηση μπορεί ο κηδεμόνας να βοηθήσει τον αθλητή πηγαίνοντας τον σε κάποιο γήπεδο για να δουλέψει αυτά που έμαθε διότι η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως. (Προαιρετικά)

Μετά από κάθε αγώνα ο κηδεμόνας δεν πρέπει να σχολιάζει την απόδοση του αθλητή, αυτή είναι δουλειά του προπονητή. 

Στη διάρκεια του αγώνα ο κηδεμόνας τον παρακολουθεί χωρίς να σχολιάζει αρνητικά τους αντιπάλους, να μην δίνει οδηγίες πώς θα παίξουν οι αθλητές, αυτή είναι η δουλειά του προπονητή.

6. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο προπονητής είναι η αρχή και το τέλος.

Στον αγώνα οι αθλητές που θα κληθούν να αγωνιστούν θα έχουν τουλάχιστον 5 - 10 λεπτά συμμετοχής. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιων αθλητών που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν περισσότερο, αυτό έγκειται στην κρίση του προπονητή (ποσοστό συμμετοχής στις προπονήσεις, αθλητική πρόοδο και γενικά από τη συμπεριφορά του κάθε αθλητή). 

Όταν ορίσει αποστολή ο προπονητής, θα πρέπει οι αθλητές να είναι παρόντες εκτός απροόπτου που πάλι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία του κηδεμόνα με τον υπεύθυνο του τμήματος έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

7. Αλλαγές τμημάτων υποδομής

Στη διάρκεια της αθλητικής χρονιάς μπορεί να προκύψουν μετακινήσεις αθλητών σε κάποια άλλα τμήματα. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω ηλικίας ή λόγω ικανοτήτων κάποιων αθλητών και πάντα με την κρίση του προπονητή που έχει την καλύτερη εικόνα του κάθε αθλητή. 

8. Ενημέρωση κηδεμόνων

Ο κάθε κηδεμόνας μπορεί να ενημερωθεί για την εξέλιξη του αθλητή του από τον προπονητή.

Για κάθε αλλαγή του προγράμματος των προπονήσεων - αγώνων θα υπάρχει ενημέρωση από τους υπεύθυνους των τμημάτων υποδομής.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχουν συναντήσεις προπονητών, υπεύθυνων των τμημάτων και κηδεμόνων για συζήτηση θεμάτων που μπορεί να υπάρξουν στη διάρκεια της αθλητικής χρονιάς, η παρουσία όλων είναι σημαντική.