Η ιστορία της ομάδας του Φάρου ξεκινά στις 20/10/1971 από την περιοχή του Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου. Πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Λαχάνης και οι πρώτες προπονήσεις έλαβαν χώρα στο μικρό γηπεδάκι παραπλεύρως της εκκλησίας.

 

         

                                                                                                                                       1o Καταστατικό Α.Ο.Φάρου Κερατσινίου

Ακολούθως η δραστηριότητα του σωματείου απλώθηκε, ενσωματώνοντας αθλητές από ολόκληρη την περιοχή. Πλήρες αρχικό όνομα του συλλόγου ήταν Αθλητικός Όμιλος Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου «ο Φάρος».

 

ΑΝΔΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


Αναμνηστική από τα πρώτα Χρόνια

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ο Φάρος διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας Ανδρών. Την άνοιξη του 2011 ο σύλλογος κατέκτησε το Κύπελλο Ανδρών της ίδιας, σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας για την περίοδο 2010-11, η ομάδα του Κερατσινίου ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τη χρονιά 2011-12 ο Φάρος διεκδίκησε τον τίτλο του Πρωταθλητή της Α' Κατηγορίας Ανδρών. Η περίοδος 2012-13 αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη για το σύλλογο του Κερατσινίου, εφόσον κατέκτησε σε τοπικό επίπεδο τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Φάρος Κερατσινίου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Γ' Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2013-14, οπότε και εντάχθηκε στο 2ο Όμιλο Νότου. Την αγωνιστική περίοδο 2014-15 ο Φάρος ήταν η μία από τις 14 ομάδες που συνέθεσαν τον Όμιλο Νότου της Β' Εθνικής Κατηγορίας

Την ίδια χρονιά η ομάδα του Κερατσινίου κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-16, ο Α.Ο. Φάρος Κερατσινίου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά με τη σύγχρονη μορφή της, ο Φάρος πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Έχοντας συλλέξει έξι νικηφόρα αποτελέσματα, τα πέντε απέναντι σε ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Basket League), ο σύλλογος του Κερατσινίου προκρίθηκε στο Μεγάλο Τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Εκεί θα διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ο Φάρος αποτελεί την πρώτη πρωτοεμφανιζόμενη στην Α2 Εθνική ομάδα που θα διαγωνιστεί ποτέ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ είναι η τρίτη μετά τον Πανελλήνιο και το Ρέθυμνο που έφτασε στο σημείο αυτό χωρίς να ανήκει στο κορυφαίο ελληνικό πρωτάθλημα. Για να το πετύχει απέκλεισε διαδοχικά: το Παγκράτι (79-57), τον Κολοσσό Ρόδου (70-66), το Λαύριο (76-56), τα Τρίκαλα (82-67), τη Νέα Κηφισιά (61-59)  και στα ημιτελικά τον Π.Α.Ο.Κ. (69-65).

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ

Το γυναικείο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Φάρου ξεκίνησε με μαθήτριες από το γυμνάσιο της Χαραυγής.

Με την πάροδο του χρόνου βρήκε ρυθμούς και συμμετείχε σε όλες τις διοργανώσεις σε επίπεδο Α1, Α2 και τοπικό επίπεδο.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σε επίπεδο υποδομών ο Α.Ο.Φάρος Κερατσινίου έχει συμμετοχές στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΚΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, με σημαντική παρουσία και κατακτήσεις πρωταθλημάτων σε επίπεδο Κορασίδων και Νεανίδων, συμμετοχή σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, Ανόδους και κατάκτηση Πρωταθλημάτων σε επίπεδο Παιδικού και Εφηβικού.